kindermishandeling door falsificatie


kindermishandeling door falsificatie 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; psychologie en psychiatrie; specialistisch; neologisme)

vorm van kindermishandeling waarbij lichamelijke of psychische klachten bij een kind worden verzonnen, nagebootst, verergerd of veroorzaakt door de ouder of verzorger
De verouderde, niet-officiële term is Münchhausen-by-proxysyndroom. In het classificatiesysteem DSM-V (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) staat münchhausen by proxy vermeld als Factitious Disorder imposed on Another (nagebootste stoornis opgedrongen aan een ander). In het Nederlands wordt tegenwoordig vooral de term kindermishandeling door falsificatie gebruikt. Vroeger werd vaker de term Pediatric Condition Falsification (PCF) gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Kindermishandeling door falsificatie…

is kindermishandeling; is mishandeling; is een misdrijf

  • [Wijze] wordt gepleegd door ziektesymptomen te verzinnen, na te bootsen, te verergeren of te veroorzaken; gebeurt bv. in de vorm van geweld of door uithongering, slechte voeding, toediening van drugs of geneesmiddelen
  • [Handelende persoon] wordt gepleegd door de ouder of verzorger van een kind
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] kan het gevolg zijn van het münchhausen-by-proxysyndroom
  • [Gevolg of resultaat] leidt ertoe dat een kind ziek wordt; kan in extreme gevallen de dood van een kind tot gevolg hebben
  • [Motief] kan o.a. gemotiveerd zijn door een hang naar aandacht of doordat het financiële voordelen kan opleveren

Algemene voorbeelden


Een moeder uit Zevenbergen die haar 11-jarige zoon doodde met een cocktail van zware medicijnen, krijgt 10 jaar cel. De rechtbank in Breda heeft haar schuldig bevonden aan doodslag. Jolanda M. (35) diende op 12 februari 2020 op verschillende momenten de pijnstillers morfine en oxycodon toe aan haar zoontje Mike, plus een slaapmiddel en een antidepressivum. Zij en haar partner reageerden niet toen het zuurstofgehalte in Mikes bloed te laag bleek, en ook niet toen hij meermaals gilde en flauwviel. M. maakte zich jarenlang schuldig aan kindermishandeling door falsificatie, bleek tijdens de behandeling van de rechtszaak. Mike zat in een rolstoel, terwijl hij op school gewoon bleek te kunnen voetballen, en hij droeg een luier terwijl hij prima zelf naar de wc kon.

de Volkskrant,

Kindermishandeling door falsificatie is ernstig en lastig te bewijzen. Als advocaat van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling heb ik daar mee te maken gehad. Maar als naderhand komt vast te staan dat die diagnose ten onrechte is gesteld dan moet dat worden toegegeven. Kimberly's ouders hebben fors geleden door de foute diagnose.

NRC,

De strekking van de uitzending is dat het jonge echtpaar ten onrechte van kindermishandeling door falsificatie wordt beschuldigd.

Algemeen Dagblad,

Soms begint het al in de zwangerschap, het overdrijven of fabriceren van ziekteverschijnselen. Heftig overgeven, ook na de eerste maanden. Hoge bloeddruk. De baby groeit niet goed of komt in nood en wordt te vroeg geboren. Er zijn moeders die wonden hebben rond de baarmoedermond, alsof die bewerkt is met een naald om de bevalling op te wekken. Het kunnen de eerste uitingen zijn van een syndroom dat in 1977 in het Britse medische tijdschrift The Lancet een naam kreeg: munchausen by proxy. Later werd dat PCF, pediatric condition falsification. In Nederland heet het nu: kindermishandeling door falsificatie.

NRC,

Toch zijn ze er: ouders die de gezondheid van hun kinderen willens en wetens ondermijnen, of ze laten behandelen voor kwalen die ze niet hebben. Het is een ernstige vorm van kindermishandeling die jarenlang bekend stond onder de wellicht iets te lollige naam Munchausen (sic) by proxy. Munchausen verwijst naar de baron Von Münchhausen, wiens volledig uit de duim gezogen fantastische verhalen in de 18de eeuw te boek werden gesteld en wereldberoemd werden. Proxy betekent zoveel als 'bij volmacht'. De term 'kindermishandeling door falsificatie', die inmiddels gehanteerd wordt, dekt de ernst van de lading beter.

Algemeen Dagblad,

Deskundigen vermoeden dat Jolanda M. zich schuldig heeft gemaakt aan Pedriatic Condition Falsification (PCF) - Nederlandse experts noemen dat tegenwoordig 'kindermishandeling door falsificatie'. Daarbij verzint, overdrijft of veroorzaakt een ouder - meestal de moeder - fysieke of psychische klachten bij een kind. Het komt in sommige gevallen voort uit een ziekelijke behoefte aan aandacht. De psycholoog die Jolanda M. onderzocht, verwoordt het zo: 'Het past bij het ontlenen van een identiteit aan het zijn van een goede moeder voor een heel erg ziek kind, en daar de erkenning voor krijgen.' De aandacht voor deze zeldzame, maar ernstige vorm van kindermishandeling is de afgelopen jaren toegenomen bij kinderartsen en bij Veilig Thuis, het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld.

de Volkskrant,

Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2023
Brontaal Engels
Vorm in brontaal Pediatric Condition Falsification; PCF
Benoemingsmotief De Nederlandse term is deels gebaseerd op de Engelse, die letterlijk vertaald kan worden als 'vervalsing (falsificatie) van een pediatrische aandoening'.
Samenhangende woorden (betekenis) Factitious Disorder by Proxy; Factitious Disorder Imposed by Another; FDIA; FDP